Martti ja Anneli ne yhteen soppii: adoptiolapsen nimi

Kerroin joskus aiemmin, että ystäväni lapsella oli nimi jo silloin, kun hän majaili äitinsä kohdussa. Kadehdittavaa. Vauva oli Villekalleeemeli, ei lapsi tai joku vaan Hän.

Meillä nimen paikalla on sivulause: josselapsijoskustuleeniin. Tai nykyään jo varoen: sittenkunselapsituleeniin.

Muuta ei vielä uskalla. Koska minkäänlaisen kutsumanimen käyttäminen tuntuu tässä vaiheessa aivan liian oudolta, keskustelemme harvakseltaan nimestä. Pääkriteereitä on muutama:

1. Nimen on oltava suomalainen tai vähintään länsimainen, sillä erottuvassa ihonvärissä on yhdelle pienelle ihmiselle riittävästi kannettavaa. Ettei ainakaan luokan oppilaslistasta tai aikuisena ansioluettelosta heti huomaa, että tuo ihminen ei ehkä olekaan elovena-mallia. Haluamme, että lapsi saa mahdollisimman pitkään olla vain yksi muista lapsista.

2. Ne muut nimet. Juuri sen oikean nimen on oltava sellainen, että se sopii molempien sukunimien kanssa yhteen (näillä näkymin aiomme arpoa sukunimen). Nimilaki ehti onneksi muuttua jo ennen jos/kun-lapsi tulee taloon, mutta toistaiseksi emme lämpene yhdistelmänimille. Emmekä toistemme sukunimille. Miten ihmeessä ihmiset saavat koskaan päätettyä yhteisestä sukunimestä jo avioituessaan, kun me emme osaa edes ajatella vaihtamista yli kymmenen yhteisen vuoden jälkeenkään?

3. Edelliset sukupolvet. Puolison suvun nimiperinteet ovat mysteeri. Oma äitini on toivonut, että meillä molemmilla oleva toinen nimi saisi jatkumoa, ja muutenkin toisen nimen valitseminen perinneosastolta tuntuu hyvältä. Että jos nyt geenit eivät olekaan samat, niin jatkumoa on nimien(kin) kautta.

(4. Sukupuolineutraaleista nimistä en nyt jaksa välittää, muut tekijät painavat tällä erää enemmän. Ei toki olisi hullumpaa, jos jokin neutraali ja sukunimisujuva versio tulisi vastaan, mutta varsinaiseen kriteeristöön tämä kohta ei yllä. Onhan noissa kolmessakin seulomista.)

Olen keksinyt yhden riittävän kauniin ja soljuvan tytön nimen. Sille puolisokin nyökytteli. Nimi sulaa suussa kuin karkki ja toimii monessa maassa. Kaikki tapaamani sen nimiset ovat olleet mukavia ihmisiä.

Pojan nimiä pallottelin kerran olohuoneen sohvalla puolihuumorilla ääneen, kun puoliso sanoi varoen ”jos se olisi Kai” (siis ei hän oikeasti sanonut Kai, mutta riittävän lähelle jotta voin kääntää ehdotuksen Kaiksi). Miksei, miehen ehdotus oli helppo, iloinen nimi, jossa on kiinnostava sivumerkitys. Siitä nimestä voi kertoa tarinan, sillä on syy tulla valituksi.

Miten te valitsitte/valitsette adoptilastenne nimet?

 

4 vastausta artikkeliin “Martti ja Anneli ne yhteen soppii: adoptiolapsen nimi”

 1. Tämä on aihe josta on tehnyt mieli kommentoida monesti, mutta sit ei kuitenkaan ”julkisesti” uskalla kovin tarkasti kertoa 😀

  Karkeasti ottaen esikoisen ensimmäinen nimi löytyi suomalaista nimipäiväkalenteria selaamalla. Yksi hyvä vaihtoehto vain löytyi ja se otettiin käyttöön. Lapsen toisessa nimessä on huomioitu omassa suvussa kiertävä nimi sekä lapsen tausta. Toisen lapsen kanssa varmaan mennään samalla systeemillä, vähän riippuen mitä lapsen taustalla on. Nimien määrä tulee varmasti molemmilla olemaan sama.

  Liked by 1 henkilö

 2. Lapseni etunimi oli hänellä jo nimenä, tosin kirjoitusmuodon muutin ”suomalaisemmaksi”. Toisena nimenä on minun antama nimi, jonka olin aina ajatellut antavani mahdolliselle lapselleni. Kolmas nimi on biologisen äidin etunimi, jolla on tietty merkitys hänen synnyinmaansa kielellä. Tuttu sanana Suomessakin, mutta sen merkitystä ei aina ymmärretä täällä aivan oikein.

  Mulle oli selvää, että alkuperäinen nimi pidetään, jos se on mitenkään lausuttavissa oleva. Etunimi sattui olemaan kansainvälinen nimi, joka on helppo molemmissa maissa.

  Tykkää

 3. Meidän adoptoiduilla lapsilla on kummallakin ensimmäisenä nimenä (kutsumanimenä) itse keksimämme suomalainen nimi ja toisena nimenä heille syntymämaassa annettu nimi. Toisen on tiettävästi bioäiti nimennyt, toisen nimi on annettu lastenkodissa, mutta sillä on tietty syntymävuoden tapahtumaan littyvä merkitys, joten sekin tuntui säilyttämisen arvoiselta. Suomalaiset nimet valitsimme ihan vaan ”kuulostaa kivalta”-perusteella, eli eivät ole mitään suvun perinnenimiä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: