Hyväksikäytöstä ja selviytymisestä

Kesäloman aluksi asetun tyynyjen kera sohvalle ja katson Stacey Dooleyn dokkarin lastaan myyvistä filippiiniläisäideistä (katsottavissa linkissä elokuun -19 loppuun asti). Dokumentti näyttää kaksi dramaattista kiinniottotilannetta, jossa äidit tuovat amerikkalaiselle asiakkaalleen -tässä tapauksessa peitepoliisille- eri-ikäisiä lapsiaan ja kertovat, mitä heille saa milläkin hinnalla tehdä. Tilanteet päättyvät poliisin ja sosiaaliviranomaisten väliintuloon, eivätkä lapset tämän jälkeen todennäköisesti enää palaa vanhemmilleen. Sukulaisille, ehkä? Vai onko hyväksikäytetty lapsi liian likainen, liian traumatisoitunut, sukulaiset liian köyhiä? Joutuvatko lapset laitokseen? Ja tätäkin mietin: päätyvätkö he tai jotkut heistä tulevaisuudessa adoptioon?

Käsittääkseni eri maat toimivat eri tavoin sen suhteen, tulevatko huostaanotetut lapset kansainväliseen adoptioon. Monessa maassa tulevat, ei ensi- vaan viimesijaisena vaihtoehtona, mutta kuitenkin. Ajatus tuntuu ristiriitaiselta. Tokihan ”rikas länsimaa” saattaa tarjota kuntouttavamman kasvuympäristön, terapiaa ja muuta tukea enemmän kuin syntymämaa.

Silti: adoptiovanhemmat saavat hämmästyttävän vähän valmennusta traumoista ja traumataustan vaikutuksesta. Me tiedämme mitä tarkoittaa kiintymyssuhdehäiriö, istumme kiltisti adoptioneuvonnan tapaamisissa ja käymme valmennuskurssin, osallistumme luennoille ja lainaamme kirjastosta kaiken aihetta sivuavan. Mutta silti, silti! Tuttu sijaisvanhempi kertoo, että heidän koulutuksessaan neuvottiin miten suhtautua, jos lapsi vaikkapa haluaa nukkua puukko tyynyn alla.

Meille ei ole kerrottu.

Siksi haluaisin tietää tämän: Kuinka vaikeilla elämänkokemuksilla varustettuja lapsia adoptoidaan ulkomaille?

Erityistarvelomakkeella me kehtasimme toivoa, että meille ei esitettäisi lasta, jolla on tiedossa oleva katulapsi- tai hyväksikäyttötausta. Mutta eivätkö juuri he tarvitse perheen? Vai ovatko jotkin asiat vain liian vaikeita, niin että elämästä uudessa(kaan) kotimaassa voisi tulla edes kohtuullista? Jos, niin mikä on vaihtoehto kotimaassa?

Ajatukseni ovat umpisolmussa. Kuinka vaikeista asioista adoptioperheet yrittävät parhaillaan selvitä tai ovat jo selvinneet? Entä mistä kaikesta selviävät kaltoinkohdellut pienet ihmiset, ja miten ihmeessa?

 

6 vastausta artikkeliin “Hyväksikäytöstä ja selviytymisestä”

 1. On hyvä kuitenkin tiedostaa omat vahvuudet ja vajavaisuudet. Minusta on ihan oikein laittaa rasti siihen ruutuun, mihin on itse valmis. Eläthän sitten lapsen kanssa kuitenkin loppuelämäsi. Se, että lapsen voisi saada nopeammin rastittamalla kaikki kohdat, on mielestäni väärin jo sitä lasta kohtaan, jos et pystykään vastaamaan tarpeisiin.
  Ja onneksemme emme tiedä mitä elämä lopulta tuo tullessaan! Voihan se tuoda vaikka mitä hirveää ja ihmeellistä myös biologisen lapsen kanssa. Mutta myös niitä aivan ihania asioita! Avoimin mielin vain! Aina voi sitten hakea apua, jos sellalinen tilanne tulee eteen. 🙂

  Tykkää

 2. pelkoja varmasti on ja niitä hyvä pohtia. Me kävimme kansainvälisem adoptiovalmennuksen ja päädyimme sijaisvanhemmiksi. monella tapaa itse olin sokea sille että samat syyt ne on monesti ulkomailla mitkä johtaa adoptioon. Suomen lastensuojelun kanssa nyt tekemisissä ja on just kv adoptiolapsia valitettavan paljon. jokainen ulkomailta adoptoitu on sn lapsi, laitostuminen tapahtunut jo monelle. toki jokainen lapsi on yksilö, että toiset selviää paremmin kuin toiset. monesti ne henkiset traumar on haastavampia kuin fyysiset. myös useampi ystävä sanonut et jää aika yksin kun lapsi tulee. tähän mielestänk pitäisi saada muutosta.

  paras ohje mitä olen saanut ja noudatin sitä meidän lapsen kohdalla mikä auttaa jo paljon on että vaikka puol sukua haluaa tulla kylää ja ois ihana esitellä ni älä ota. kuukausi ainaki rauhassa ja 2-3kk hoitotoimenpiteet vain teiltä.

  uskon että teille tulee just teidön lapsi ja kaikki menee hyvin traumojen kanssa tai ilman.

  Tykkää

  1. Joo, tuo alkuaikojen rauhoitus on varmasti hyvä juttu. Ja kiitos, mäkin uskon että meille tulee meille tarkoitettu lapsi ja sitten elämästä tulee sellaista kuin tulee. En juuri nyt panikoikaan sen suhteen, huolet ja ilot kulkevat aaltoina.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: