Vaikuttaako hinta maavalintaan?

Koska otsikon kysymys kuulostaa kohtuuttoman epäkorrektilta mutta sisältää ihan aidon asian, täytyy sitä taustoittaa hieman.

Kerroin viimeksi, kuinka allekirjoitimme monen muun paperin ohella palvelunantajan maksusitoumuksen ja -aikataulun. Maiden ja kontaktien maksuissa on huimia eroja, sen tiesimme Interpedian ja Pelastakaa Lasten nettisivujen perusteella, mutta on myös paljon kuluja, jotka paljastuvat vasta kun sydän on jo tiukasti kiinni adoptiossa, oli rahaa tai ei.

Adoptiopalvelumaksu on siis molemmilla palvelunantajilla noin 5000 euroa. Osa siitä maksetaan kun lupahakemus on lähetetty lautakuntaan, osa kun posti on saatettu kohti adoptiomaata ja osa sitten, kun lapsiesitys on hyväksytty. Tämän lisäksi maksetaan vuosipalvelumaksua jokunen -siis useampi- satanen. Lapsen saavuttua maksetaan vielä muutama satalappu jälkipalveluista ja raportoinnista.

Tähän asti ollaan selvillä vesillä. Sitten tuleekin vaihtelua: asia, joka on vaikea hahmottaa, on muut adoptiokulut. Ja tämä ei totisesti tarkoita hotellia ja matkalippuja, vaikka kuluja nekin kiistatta ovat, isojakin.

Esimerkiksi Kiinalle maksetaan heti alkuun erityistarveohjelman palvelumaksu (600€) ja myöhemmissä vaiheissa 1800 ja 500 euron suuruiset maksut. Lisäksi maksettavaa tulee lopusta lastenkodin hoitomaksusta (summaa ei ilmoiteta), välttämättömästä tulkkioppaasta (taksaa ei myöskään ilmoiteta) ja viranomaismaksuista (1500-1800€). Kolme tuhatta euroa hujahtaa siis kevyesti, eikä kukaan ole vielä matkustanut mihinkään.

Filippiineille taas maksetaan enemmän: yleisiä adoptiokuluja 2600€, keskusviranomaisen hallintomaksua 2000$, lapsen matkustusasiakirjojen kuluja 500-800$, lastenkodin hoitomaksua 1000$. Päälle tulevat Suomessa tehtävät psykologin lausunnot ja testaukset, käsittääkseni noin 1000€. Olisiko seitsemän tuhatta euroa realismia? Ja tämä siis sen viiden tonnin lisäksi, eikä esimerkiksi käännöskuluja ole laskettu mukaan. Tapaamani filipino-adoptioperhe arvioi koko prosessin hinnaksi noin 25 000 euroa.

Ja tätä rataa jatkuu lista jokaisen maan kohdalla. On ilmiselvää, ettei adoptio ole jokaisen talouden mahdollisuus. Me olemme kaksi keskituloista jokseenkin matalien elinkustannusten alueelta, ja meillekin nämä summat ovat isoja. On helppo sanoa, että lapsettomuushoidot maksavat, ja lapsen kasvatus se vasta maksaakin, mutta se ei poista sitä faktaa, että jokaisen talouden sietokyvyn raja menee jossakin. Adoptiotuen Kelalta saa sitten, kun lapsi on jo kotona, mikä on kummallista -pääosa kuluista on maksettava paljon aiemmin. Tämän kaiken seurauksena on, että adoptiovanhemmat eivät voi mitenkään edustaa kaikkia yhteiskuntaluokkia, mikä on mielestäni ilmiselvä ongelma. Tähän, jos johonkin, pitäisi saada Kelalta nopea korjausliike: adoptiotuen maksatusta olisi porrastettava kulujen toteutumisen mukaan. Tuen määräähän ollaan jollakin aikataululla kaiketi nostamassa, mutta milloin?

Ironista on, että kun maavalintamme näyttää muuttuvat siihen palvelunantajan vinkkaamaan vaihtoehtoon, vitsailemme puolitosissamme sen edullisuudesta alkuperäiseen valintaamme verrattuna. Onhan se iloinen asia, että rahaa meneekin viisi tuhatta vähemmän kuin voisi mennä, mutta saako siitä iloita? Rahan vaikutus valintoihin taitaa olla tabu -näissäkin piireissä, joissa prosessin kuluista sinänsä puhutaan avoimesti.

2 vastausta artikkeliin “Vaikuttaako hinta maavalintaan?”

  1. Blogisi nostaa esiin todella tärkeitä havaintoja adoptiosta! Adoptio ulkomailta on todella kallista eikä kaikilla todellakaan ole siihen mahdollisuutta. Toivottavasti adoptiotukeen tulisi korotus niin kuin on lupailtu. Itseäni vain pelottaa, että korotuksen myötä Pelan ja Interpedian palvelumaksut nousevat ja hyöty kilahtaa heidän kassaa.
    Ja kyllä minun mielestäni kohdemaan saa valita sen mukaan, ”mihin rahat riittävät” ja missä jono vetää parhaiten. Tsemppiä maavalintaan!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: