Kohdemaiden vertailua

Lueskelin adoptiopalvelunantajien nettisivuja kauan ennen kuin aloimme tosiasiallisesti edistää adoptioprosessia ilmoittautumalla alkuinfoon. Jo silloin alkoi hahmottua se, mitkä maat ovat meille realismia ja mitkä eivät. Nyt kun valinta on tehty, raotan hieman harkintaprosessiamme.

Alla on joukko omia huomioitamme, jotka painoivat vaakakupissa kunkin maan kohdalla joko puolesta tai vastaan. En siis missään nimessä halua leimata maita tai niistä tulevia lapsia, mutta koska jokaisen hakijan on tehtävä valinnat jollakin perusteilla, haluan avata hiukan omaa pohdintaamme. Olkaapa hyvä:

Bulgaria
Odotusaika tällä hetkellä on noin viisi vuotta, ellei hakeudu SN-jonoon. Tämän vuoksi Bulgaria ei kohdallamme päässyt edes harkintaan. Muitakin syitä toki oli, mutta hurja odotusaika oli niistä painavin. Maa itsessään olisi kiinnostanut, mutta toisaalta myös lapsen mahdollinen sikiöaikainen alkoholialtistus pelotti aika tavalla. Ei sen mahdollisuus toki muuallakaan poissuljettu ole.

Filippiinit
Filippiinien suurin plussa on kohtuullinen odotusaika ja maan toimittamat hyvät taustatiedot lapsista. Toisaalta maan kriteerit adoptiovanhemmille tuntuvat kaikkein tiukimmilta, ja seurakunnan jäsenyyden ohella heiltä vaaditaan mm. laaja psykologin lausunto. Meidän kohdallamme tunnetasolla ehdoton plussa Filippiinien puolesta oli taannoinen matkamme, josta pienen osan vietimme Manilassa.

Etelä-Afrikka
Odotusaika hakemuksen lähettämiseen on noin puolitoista vuotta, sen jälkeen aikaa menee muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Etelä-Afrikan kohdalla pelotti eniten lapsen kohtaama rasismi. Olisiko Suomessa kuitenkin helpompaa olla aasialaisen tai etelä-amerikkalaisen näköinen? Toisaalta vakaat kontaktit ja se, että maa on tuttu, puolsivat kyllä Etelä-Afrikkaa.

Kiina
Kiinan osalta päätöksemme vaikutti kolme seikkaa: Se, että kaikki lapset tulevat SN-ohjelmasta, adoptiovanhempien korkea omaisuusvaatimus (80 000 dollaria) ja kokemuksemme maasta ja sen viranomaisista.

Intia
Intian adoptioprosessin etenemistä on mahdollista seurata netissä, siitä plussaa. Intian puolesta painoi vaakakupissa myös SN-ohjelman toimintaperiaate: siinä palvelunantajan adoptiotiimi Suomessa esinimeää perheelle lapsen, ja prosessi on suhteellisen nopea. Perusohjelma taas toimii vaihtelevasti, eikä prosessin kestoa ole mahdollista arvioida.

Taiwan
Taiwanin puolesta painoi ennen muuta se, että olemme käyneet maassa ja kokemus jäi mieleen myönteisenä. Maasta tulee pääsääntöisesti  pieniä lapsia ja taustatiedot ovat hyvät. Suurimpana miinuksena oli Taiwanin adoptioprosessin muita tuntuvasti kalliimpi hintalappu (n. 20 000€) ja yhteistyökumppanuuden tuoreus.

Thaimaa
Thaimaan adoptioprosessi on nopea ja joiltakin osin kriteerit vanhemmille ovat muita maita kohtuullisempia. Sekä perusohjelma että SN-ohjelma toimivat ilmeisesti  hyvin.

Kolumbia
Maa painottuu erityistarpeisten lasten adoptioihin. Filippiinien lisäksi myös Kolumbia vaatii vanhemmilta psykologin lausunnon, mutta toisaalta muissa kriteereissä ei ole mitään erityisen silmiinpistävää. Etelä-Amerikan kulttuuri on vieras, mutta kiehtova.

En vielä paljasta, mihin maahan päädyimme. Ehkä senkin aika vielä tulee, mutta prosessin epävarmuus saa häivyttämään kaikki tunnistamista helpottavat tiedot. Ehkä kerron sitten, kun hakemuksemme on hyväksytty kohdemaassa.

Mitä asioita te mietitte, kun pohditte maavalintaa?

22 vastausta artikkeliin “Kohdemaiden vertailua”

 1. Mielenkiintoinen listaus! Veikkaisin, että valitsitte Thaimaan 😉 Me olemme tehneet myös plus/miinuslistoja. Meillä tiedon lisääntyessä infojen ja henkilökohtaisten keskustelujen myötä maavalinta mylläytyi uusiksi monta kertaa. Pahimmat miinukset olivat varmaankin epävarmuus kontaktin toimivuudesta sekä hyvin pitkät odotusajat. Suurimmat plussat olivat loppujen lopuksi oma kiinnostus kohdemaata ja sen kulttuuria kohtaan sekä jonkinlainen käsitys kontaktin odotusajoista ja toimivuudesta. Erityistarpeet, varallisuusvaatimukset, uskonnollisuus, tiedot lapsen taustasta, prosessin luonne ja muutkin näkökulmat pyörivät puheissa myös mukana. Meilläkin maa valittuna, katsotaan nyt sitten, miten homma pelittää todellisuudessa. Tsemppiä prosessiin!

  Tykkää

  1. Samoin sinne! Huomiotavia puolia maakuvioissa on tosi paljon, eivätkä ne ole keskenään samanarvoisia. Matemaatikkolaskisi varmaan painokertoimet kullekin muuttujalle, me taidettiin valita enemmän fiilispohjalta 😉

   Tykkää

 2. Me valitsimme kontaktin nopeuden takia. Valitettavasti tilanteet muuttuivat ja hieman pieleen meni arvio.

  Tykkää

  1. Voi ei! Sekin vielä, että ihan kaikki voi muuttua, niin kriteerit, oma elämäntilanne kuin kontaktin toimintakin. Tässä kristallipallosta olisi iloa.

   Tykkää

   1. Kyllä me vielä odotellaan mutta vuosia ei enää jaksa laskea 🙂 Surkuhupaisaa. Parhaat lastenhoitovuodet tipahdelleet kankkulan kaivoon.

    Liked by 1 henkilö

   2. Kenelläkään ei ole sitä kristallipalloa. Nimimerkillä arvioituun kahteen vuoteen tuli kolme vuotta lisää.

    Tykkää

 3. Me valitsimme maan muutama vuosi sitten sillä perusteella, että se oli silloin nopeimmasta päästä oleva kontakti, jonka kriteerit läpäisimme. Odotusajat alkoivat pidentyä aika pian maanvalinnan jälkeen ja lopulta meillä kesti vuoden pidempään kuin aluksi arvioitiin. Nyt toisessa prosessissa maanvaihto oli harkinnassa, mutta päädyimme jonottamaan kiltisti tutun maan jonossa.

  Tykkää

  1. Vuosikin lisää on pitkä aika tässä muutenkin pitkässä prosessissa. Maan vaihtamiseen olisi kynnys meilläkin, kun siihen on jo ajatuksensa niin kiinnittänyt.

   Tykkää

 4. Maavalinta meni omalla painollaan. Tottakai katsoimme odotusaikoja ja mitkä kriteerit täytimme, mutta lopullinen valinta tehtiin kuitenkin tunnepohjalta. On tärkeää, että tulevan lapsen syntymämaa on sellainen, joka saa aikaan positiivisia tunteita, koska tuleehan siitä osa koko loppuelämää.

  Liked by 1 henkilö

 5. Kiitos tekemästäsi vertailusta. Meillä jo alkuvaiheilla maavalinta tehty vaikka tietoa ei paljonkaan. Eli siis se valitsemamme kohdemaa tuntuu vain meille oikeaksi. Voihan se olla, että matkan varrella muuttaa kohdemaa. Arvaan, että teillä sama kohdemaa kuin meillä 🤗.
  Tsemppiä odotukseen!

  Tykkää

 6. ’pelotti eniten lapsen kohtaama rasismi. Olisiko Suomessa kuitenkin helpompaa olla aasialaisen tai etelä-amerikkalaisen näköinen’…

  …Tai olisiko kuitenkin kyse omasta ennakkoluuloista?

  Tykkää

   1. Omat ennakkoluulot kannattaa kohdata hyvissä ajoin. Myös aasianmaista voi tulla kaikennäköisiä lapsia. Myös tummia ja kiharatukkaisia.

    Tykkää

   2. Kiitos hyvää tarkoittavasta neuvostasi. Sen verran ulkomailla matkustamista ja asumista on takana, että ihonvärifaktat ovat tiedossa.

    Tykkää

  1. Minkä näköinen on eteläamerikkalainen? Kolumbia on erittäin ”kirjava” maa. Myös Suomesta tulee adoptioon etniseltä taustaltaan monenlaista lasta.
   Ja kaikista maista tulee adoptioon lapsia siksi, että ulkonäkö poikkeaa valtaväestöstä, toki muitakin syitä tuolloin adoptioon yleensä on.

   Liked by 1 henkilö

 7. En halunnut tuottaa pahaa mieltä. Mielestäni tämä blogi-kirjoituksesi oli hieno, rehellinen ja mielenkiintoinen. Tällaisia näkee todella harvoin. Mutta joillekin todella tulee yllätyksenä, että myös Aasiasta tuleva adoptiolapsi saattaa omata afrikkalaisia juuria. Toivon kaikkea hyvää adoptiotaipaleellesi ja nopeaa odotusta.

  Tykkää

 8. Huolellista pohdintaa. Itse odottelemme Filippiinien jonossa. Aluksi harkitsimme pitkään Bulgariaa, mutta se tuntui jotenkin epävakaalta. Thaimaa olisi ollut myös hyvä vaihtoehto, mutta siihen aloimme olla jo liian vanhoja (40+). Loppupeleissä saimme nopeasti kerättyä vaadittavat asiakirjat, vaikka se melkoinen rumba olikin. Mielenkiinnolla kuulen valintanne 🙂

  Liked by 1 henkilö

 9. Mielestäni tulevilla adoptiovanhemmilla pitäsi olla myös aitoa kiinnostusta lapsen syntymämaata kohtaan, ei ainoastaan prosessin nopeutta kohtaan. Lapsen olisi hyvä saada positiivinen ajatus synnyinmaasta ja sen kulttuurista. Vaikka lapsi olisi pieni tulessaan kotiin, adoptiovanhempien vastuulla on pitää mukana myös toista kotimaata.

  Tykkää

  1. Tuo on ihan totta. Siksi jokin maista meillä karsiutui poiskin, ettemme olleet viihtyneet siellä lomaillessamme.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: